زندگینامه محسن رضایی
[-] | اندازه متن | [+] |
محسن رضایی در شهریور 1333 و در هنگامۀ کوچ پائیزۀ عشایر بختیاری در خانواده ای مذهبی و دوستدار اهل بیت (علیهم السلام) در روستای بنه وار از توابع شهرستان لالی در استان خوزستان به دنیا آمد. نام اصلی او سبزوار رضایی میرقائد بود.
دوران کودکی و نوجوانی را در شهر نفتخیز مسجدسلیمان گذراند. به کمک چند تن از همسالانش، انجمن مذهبی «دین و دانش» را در مسجد جامع چشمه علی بنیان نهاد. پس از به پایان رساندن تحصیلات ابتدایی و بخشی از تحصیلات متوسطه در دبیرستان سینای مسجدسلیمان، با رتبه نهم در آزمون ورودی هنرستان صنعتی شرکت ملی نفت ایران در اهواز پذیرفته شد و در سال 1348 به این شهر هجرت نمود و در محله خزعیله یا سچّه ساکن شد.
مبارزه سیاسی - فرهنگی با رژیم شاه را از ترم دوم هنرستان صنعتی آغاز نمود و به زودی در حالی که خود را برای شرکت در کنکور دانشگاه ها آماده می کرد، در رابطه با این فعالیت های سیاسی توسط ساواک اهواز بازداشت شد و مورد شکنجه و بازجویی قرار گرفت. در سال 1352، پس از تحمل پنج ماه زندان انفرادی و یک ماه حبس در بند عمومی زندان آخراسفالت اهواز، دور جدیدی از فعالیت های سیاسی خود را آغاز نمود و توانست همزمان با تکمیل تحصیلات خود در هنرستان صنعتی شرکت ملی نفت ایران، اقدام به گسترش تشکیلات اولیه نماید. این حرکت رو به رشد پس از برقراری ارتباط با مبارزان شهرهای خرمشهر، دزفول و تهران، منجر به تشکیل یک گروه منسجم با مشی پارتیزانی و چریکی گردید که به زودی و با الهام از آیات 172 و 173 سوره مبارکۀ صافّات (انّهم هم المنصورون و انّ جندنا لهم الغالبون)، جمعیت منصورون نامیده شد.
در سال 1353 پس از قبولی در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت به تهران آمد و در محلۀ نارمک ساکن شد. در همین سال ازدواج نمود و در کنار مبارزه و تحصیل دانش، در بخش مهندسی «طراحی پایه» کارخانجات ارج و ایران تایر، مشغول به کار شد. با شدت گرفتن فشار پلیس سیاسی شاه (ساواک) بر گروه های چریکی، ناچار شد دانشگاه و کار صنعتی را رها کند. زندگی مخفی را در پیش گرفت و در فاصله سال های 1353 تا 1357 به کادرسازی و گسترش تشکیلات جمعیت منصورون همت گمارد تا شاخه های تشکیلات در 7 استان و 17 شهرستان مهم کشور راه اندازی گردد.
در آستانه پیروزی انقلاب و ورود امام خمینی (ره) به میهن، جمعیت منصورون به عنوان بزرگترین گروه چریگی طرفدار حضرت امام (ره) و روحانیت (به همراه گروه توحیدی صف و گروه موحدین) وظیفۀ حفاظت از جان حضرت امام (ره) را برعهده گرفت. در سال 1358 که به پیشنهاد استاد شهید مرتضی مطهری، 7 گروه مسلح مسلمان با یکدیگر ادغام شدند تا بازوی مسلحی برای حفاظت از انقلاب نوپای اسلامی باشند، او از سوی گروه منصورون به عضویت شورای مرکزی «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی» در آمد. عضویت او در این سازمان بیش از 3 ماه به طول نیانجامید و در خرداد 1358 با حمایت حضرت امام(ره) واحد اطلاعات و بررسی های سیاسی را در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بنیان نهاد و به عضویت شورای فرماندهی سپاه درآمد. در شهریور 1360 از سوی حضرت امام خمینی(ره) به فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (به عنوان پنجمین فرمانده کل سپاه) منصوب شد و در دوران پرافتخار هشت سال دفاع مقدس، فرماندهی سپاه اسلام را برعهده داشت. امام حکم فرماندهی رضایی را با نام محسن رضایی صادر نمود و بعد از آن زمان بود که رضایی نامش را رسماً به محسن رضایی میرقائد تغییر داد، شناسنامه المثنی گرفت.
در دوره تصدی فرماندهی کل سپاه پاسداران، سازمان رزم سپاه را طرح ریزی کرد و به فرمان حضرت امام(ره)، سپاه را به 3 نیروی زمینی، دریایی و هوایی مجهز نمود و توانست سپاه را در قالب 5 نیرو سازماندهی کند. در این دوره همچنین اقدام به تأسیس 2 دانشگاه امام حسین (علیه السلام) و بقیه الله (عجل الله فرجه) نمود و به منظور بهره گیری از ظرفیت یگان های مهندسی سپاه برای کمک به دولت در اجرای طرح های عظیم سازندگی کشور، خود شخصاً فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء را برعهده گرفت.
وی که تحصیلات دانشگاهی خود را در سال 1353 رها کرده بود، پس از برقراری صلح، ضمن تغییر رشته از مهندسی مکانیک به اقتصاد، مقطع کارشناسی را در دانشگاه تهران گذراند. تحقیق جامع او در مقطع کارشناسی در سال 1371 و در قالب یک کتاب به چاپ رسیده است. در مقطع کارشناسی ارشد اقتصاد، مطالعات خود را بر روی سیاست های پولی و بانکی متمرکز کرد و موضوع رسالۀ علمی خود را در این باره برگزید. در شهریور 1376 پس از قبول استعفای وی توسط رهبر انقلاب، از سوی ایشان به عنوان «دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام» منصوب گردید. مطالعات اولیه برای تنظیم سند چشم انداز 20 سالۀ ایران را آغاز نمود. وی با تکمیل تحصیلات خود در مقطع دکتری اقتصاد دانشگاه تهران، عهده دار مسئولیت ادارۀ کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام شد.
فعالیت سیاسی
محسن رضایی بعد از کنارهگیری از فرماندهی سپاه پاسداران در سال ۱۳۷۶ از حضور در کلیه نیروهای نظامی کناره گیری نمود و وارد دنیای سیاست شد.
محسن رضایی در سال ۱۳۷۸ خود را کاندیدای نمایندگی مجلس شورای اسلامی در تهران کرد و در فهرست «ائتلاف خط امام و رهبری» (معروف به جناح راست) قرار داشت، اما موفق به کسب آرای لازم نشد.
او همچنین در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۴ نیز با شعار انتخاباتی «دولت عشق» حضور یافت، اما دو روز پیش از برگزاری انتخابات کنارهگیری خود را اعلام کرد. در بیانیهای که او در آن زمان منتشر کرد، دلیل کناره گیری خود را «جلوگیری از پراکندگی آرای مردم» در اثر کثرت نامزدها عنوان کرد.
رضایی یکی از نامزدهای دوره دهم ریاست جمهوری ایران نیز بود. وی در بین نامزدهای رسمی انتخابات، آخرین فردی بود که به صحنه وارد شد. رضائی با ایده «دولت ائتلافی» و بصورت مستقل وارد انتخابات شد. وی نفر سوم از بین کاندیداهای چهارگانه شد.
محسن رضایی پس از انتخابات به نتایج اعلام شده اعتراض نمود و آن را مورد تایید قرار نداد. اما بعد، از اعتراض خود منصرف شد.
محسن رضایی یکی از اولین افرادی است که کاندیداتوری خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 اعلام کرده است. وی در حاشیه نشست استراتژیهای کاربردی در دهه پیشرفت و عدالت که در پردیس قم دانشگاه تهران برگزار شد ، اعلام کرد : «در روزهای آینده طی نشستی با اصحاب رسانه به طور رسمی حضور خود را در انتخابات ریاست جمهوری اعلام و برنامه خود را در این زمینه تشریح خواهم کرد.»
همچنین ابوالقاسم رئوفیان، مسئول ستاد انتخاباتی "جبهه ایستادگی"، پس از معرفی محسن رضایی به عنوان کاندیدای جبهه ایستادگی، شعار انتخاباتی محسن رضایی را "دولت فراگیر و جامعه امید" اعلام کرده است.
تالیفات
*ایران آینده در افق چشمانداز/ Future Iran in the horizon of vision: تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، ۱۳۸۵. شابک: 964-422-439-6
*آئین فتح: سخنرانی برادر محسن رضائی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیرامون استراتژی جنگ در شرایط کنونی و اهمیت مسئله غافلگیری [تهیه و تدوین] سپاه پاسداران انقلاب اسلامی - تبلیغات جبهه و جنگ. : تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تبلیغات جبهه و جنگ، ۱۳۶۳
*ایران منطقهای/ زیرنظر محسن رضایی مشخصات نشر: تهران: سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، ۱۳۸۳. مشخصات ظاهری: ۲۱۳ ص. نقشه شابک: ۹۶۴-۸۴۰۸-۴۴-۰
*بدنبال خورشید: نهضت فرهنگی/ محسن رضایی؛ با همکاری محسن مهرآبادی، صادق حیدرخانی مشخصات نشر: تهران: فرهنگگستر، ۱۳۷۸.
*حسنای پری رضایی، محسن ۱۳۸۶.
*خاص پری رضایی، محسن ۱۳۸۹.
* میخواهم مثل ابر بمیرم رضایی، محسن ۱۳۸۹.
* یادداشت های زائر ۱۸۶ رضایی، محسن، ۱۳۴۰ ۱۳۸۳.
*Regional Iran رضایی، محسن ۱۳۸۴٬.
*آئین فتح رضائی میرقائد، محسن ۱۳۶۳.
*ایران آینده در افق چشمانداز رضاییمیرقائد، محسن، ۱۳۳۲ ۱۳۸۵.
*ایران آینده در افق چشم انداز رضائی میرقائد، محسن ۱۳۹۰.
*ایران منطقهای رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۳.
*ایران منطقهای رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۴.
*به دنبال خورشید: (نهضت فرهنگی) رضائی میرقائد، محسن ۱۳۷۸.
*بدنبال خورشید: نهضت فرهنگی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۷۸
*پاسخ به چند پرسش درباره جنگ ایران و عراق رضائیمیرقائد، محسن، ۱۳۳۳ ۱۳۸۴.
*تبیین آثار جریانهای تجاری بر بهرهوری صنعتی درایران محسنی، رضا، ۱۳۲۳ -، مجری طرح ۱۳۸۴.
*تشکیل سپاه بدر رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*تئوری ارزش و قیمت رضائی میرقائد، محسن، - ۱۳۳۲ ۱۳۷۱.
*چشمانداز ایران فردا رضایی، میرقائدمحسن، ۱۳۳۳ ۱۳۸۴.
*حقوق متهم در نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۸.
*دستهای پنهان رضائی میرقائد، محسن ۱۳۷۸.
*دستهای پنهان رضائی میرقائد، محسن ۱۳۷۸.
*رویارویی سوم و جهاد اقتصادی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۹۰.
*سرمشقی برای سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۰.
*سردار سرلشکر شهید احمد کاظمی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*سردار سرلشکر شهید احمد متوسلیان رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*سردار سرلشکر شهید حاج علی هاشمی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*سردار سرلشکر شهید محمد ابراهیم همت رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*سردار سرلشکر شهید مهدی باکری رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*سردار سرلشکر شهید مهدی زینالدین رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*شهید حجتالاسلام فضلالله محلاتی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*شهید حجتالاسلام و المسلمین عبدالله میثمی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۹.
*موج دوم انقلاب رضائی میرقائد، محسن ۱۳۸۵.
*نظریه پول، اعتیار و تعادل عمومی رضایی، میرقائد محسن، - ۱۳۳۳ ۱۳۸۴.
*نهضت بیپایان: مجموعه مصاحبههای دکتر محسن رضایی رضائی میرقائد، محسن ۱۳۷۸.
*فدرالیسم اقتصادی رضایی میرقائد، محسن ۱۳۹۱.